bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online Pe HaiSaRadem.ro vei gasi bancuri, glume, imagini, video, fun, bancuri online, bancuri tari, imagini haioase, videoclipuri haioase, distractie online. Nu ne crede pe cuvant, intra pe HaiSaRadem.ro ca sa te convingi.
         
  Acasa  
  Prezentare club  
  Per Pedes  
  Proiecte  
  Arii protejate  
  Custodii  
  Galerie Foto  
  Link-uri  
  Contact  
         

ARII PROTEJATE ÎN CUSTODIA ALBAMONT

  Cheile Mănăstirii Situaţia actuală  
    Regulament  
    Galerie Foto  
       
  Cheile Râmeţului Situaţia actuală  
    Regulament  
    Galerie Foto  
       
  Vânătările Ponorului Situaţia actuală  
    Regulament  
    Galerie Foto  
       
 

Cheile Mănăstirii

 

      Situaţia actuală:

 
1. Categoria şi importanţa rezervaţiei: complexă; reprezintă un peisaj pitoresc, înscris în calcare, care conservă totodată o serie de plante rare.

2. Situaţia administrativă: comuna Râmeţ, satul Valea Mănăstirii şi parţial comuna Stremţ, satul Faţa Pietrii.

3. Forma de proprietate şi modul de folosinţă a terenului: de stat (Consiliul Local) şi parţial domeniu particular; predomină vegetaţia de stâncărie, iar pe versanţii inferiori pădurea de foioase.

4. Poziţia geografică: în partea centra-estică a Munţilor Trascăului, pe cursul mijlociu al Văii Geoagiului, numită aici Valea Mănăstirii, iar în amunte de Cheile Râmeţului, Valea Mogoşului; altitudine maximă 1250 m în Vârful Pleşii, altitudine minimă 420 m în talvegul Văii Mănăstirii.

5. Foaia de hartă şi coordonatele: L-34-72-A-a-1 şi L-34-72-A-a-3; 1:10000; 46018'01'' lat.N.; 23031'00'' long.E.

6. Căi de acces: pe DC 78 modernizat din Teiuş, până la Mănăstirea Râmeţ, sau pe DJ 107 J din Aiud până în localitatea Râmeţ, de unde se coboară pe o potecă în Valea Geoagiului, la Mănăstirea Râmeţ.

7. Suprafaţa şi limitele: 150 ha. în partea de vest şi de est rezervaţia este delimitată de grohotişurile care înconjoară culmea calcaroasă în care au fost săpate Cheile Mănăstirii, cuprinsă între Vârful Pleşii (1250 m) la nord şi Vârful Prisăcii (1150 m) la sud. Limita nordică şi sudică o constituie versanţii din imediata vecinătate a vârfurilor Pleşii la nord şi Prisăcii la sud. Zona tampon o formează o fâşie lată de 150-200 m (la nord de Vârful Prisăcii atinge 400-500 m), care înconjoară zona strict protejată şi cuprinde în cea mai mare parte pajiştile de pe grohotişurile fixate şi pădurea limitrofă, inclusă de silvici în clasa I de protecţie.

8. Anul înfiinţării şi documentul de constituire: Decizia 175/1969 a Comitetului Executiv al Consiliului Popular Judeţean Alba.
       
     
S U S
     

     Extras din regulamentul de organizare şi funcţionare a rezervaţiei naturale "Cheile Mănăstirii".

       
Capitolul II – REGLEMENTAREA ACTIVITATILOR IN REZERVATIA NATURALA “CHEILE MANASTIRII”

Activitatile de silvicultura, vanatoare, pescuit

Art.8. Pe terenurile care fac parte din fondul forestier inclus in Rezervatia naturala “Cheile Manastirii” se exectuta numai lucrarile prevazute in amenajamentele silvice, cu respectarea reglementarilor in vigoare privind zonarea functionala a padurilor si a rezervatiei naturale “Cheile Manastirii”.
Alte lucrari silvice decat cele prevazute in amenajamentele silvice se executa doar cu avizul Academiei Romane si cu aprobarea autoritatilor publice care respund de activitatile din silvicultura si de mediu.

Art.9. Activitatile de gospodarire a vanatului se vor organiza si desfasura in conformitate cu prevederile Legii nr. 654/2001 si cu respectarea ordinului MAAP nr. 167/2001.
Activitatile privind protectia fondului piscicol, pescuitul si acvacultura se supun prevederilor legii nr. 192/2001.
Faptele ilegale din domeniul vanatorii si pescuitului pot fi constatate de personalul Administratiei Rezervatiei Naturale “Cheile Manastirii” si a celorlalte unitati silvice cu atributii de paza in zona rezervatiei.

Art.10. Actiunile de gospodarire si monitorizare a vanatului si de exercitare a vanatorii, cel de protectia fondului piscicol si de pescuit de pe suprafata rezervatiei se organizeaza in comun de catre personalul ocolului Silvic cu atributii in zona rezervatiei si Administratia Rezervatiei Naturale “Cheile Manastirii”.

Păşunat

Art.11. Utilizarea pasunilor si fanetelor din zona tampon este permisa doar pentru proprietari sau alte persoane pentru orice tip de animale, in conditiile prevazute in prezentul regulament, cu obligatia respectarii prezentului regulament si a Planului de Management al acestei arii naturale protejate.

Art.12. Clubul de Ecologie si Turism Montan Albamont initiaza periodic studii pentru stabilirea capacitatii de suport a pasunilor pe care le aduce la cunostinta proprietarilor in vederea reglementarii corespunzatoare a pasunatului.

Art. 13. Clubul de Ecologie si Turism Montan Albamont monitorizeaza activitatea de pasunat in rezervatia naturala pentru stabilirea impactului acestei activitati asupra florei si faunei si pentru stabilirea unor eventuale restrictii in zonele afectate.

Activitatea speologică

Art. 14. (1) Activitatea speologica se desfasoare conform reglementarilor legale in vigoare, cu avizul Clubului de Ecologie si Turism Montan Albamont.
(2) Administrarea pesterilor de pe teritoriul rezervatiei naturale Cheile Manastirii va reveni Clubului de Ecologie si Turism Montan Albamont, cu consultarea Institutului de Speologie “Emil Racovita”, si a Federatiei Romane de Speologie.

Turism, reguli de vizitare

Art. 15. In rezervatia naturala Cheile Manastirii sunt permise activitati de turism si de educatie, cu respectarea regulilor de vizitare a rezervatiei, potrivit prezentului Regulament.
Art. 16. (1) Vizitarea Rezervatiei Naturale Cheile Manastirii este permisa numai pe traseele turistice marcate cu semne conventionale (marcaje vopsite, cu banda, triunghi, cruce sau punct de culori diferite in functie de traseu, si incadrate in alb).
(2) Abaterea de la traseele mentionate la alineatul 1 este permisa pentru :
a. patrulari ale custozilor Rezervatiei Naturale Cheile Manastirii ;
b. membrii serviciilor publice Salvamont in actiuni de salvare, patrulari sau antrenamente ;
c. personal silvic in exercitarea atributiunilor de serviciu ;
d. personal de insotire a animalelor de pasunat ;
e. cercetatori, cu aprobare scrisa de la Clubul de Ecologie si Turism Montan Albamont ;
f. competitii, actiuni, tabere organizate, in cazul in care prin programul actiunii s-a solicitat si motivat abaterea de la trasee si s-a aprobat de catre Clubul de Ecologie si Turism Montan Albamont ;
g. alpinisti echipati, pentru accesul de la poteca turistica marcata la intrarea pe traselul de alpinism ;
h. speologi echipati, pentru acces la pesteri.

Art. 17. Intretinerea marcajelor turistice, deschiderea de noi trasee, inclusiv a traseelor de alpinism, si amplasarea panourilor indicatoare si informative se face de catre Clubul de Ecologie si Turism Montan Albamont sau cu aprobarea acestuia.

Art. 18. Camparea pe teritoriul Rezervatiei Naturale Cheile Manastirii se reglementeaza astfel :
a. camparea este permisa numai in locuri special amenajate de catre Clubul de Ecologie si Turism Montan Albamont sau in zona tampon ;
b. saparea de santuri in jurul corturilor sau utilizarea oricaror materiale de origine vegetala sub corturi este interzisa.

Art. 19. Aprinderea foculuipe teritoriul Rezervatiei Naturale Cheile Manastirii se reglementeaza astfel :
a. focurile de tabara sunt permise doar in vetrele special amenajate in locurile de campare ; se vor respecta normele de prevenire si stingere a a incendiilor ;
b. este strict interzisa defrisarea vegetatiei lemnoase pentru facerea focului ; se va folosi doar vegetatie lemnoasa uscata cazuta la pamant ;
c. este interzisa aprinderea focului in fondul forestier, cu exceptia locurilor special amenajate de catre admonistratorii terenurilor.

Art. 20. Regimul deseurilor pe teritoriul Rezervatiei Naturale Cheile Manastirii :
a. este interzisa abandonarea deseurilor de orice fel pe teritoriul Rezervatiei Naturale Cheile Manastirii ;
b. turistii au obligatia de a evacua deseurile pe care l egenereaza pe timpul vizitarii rezervatiei ; deseurile vor fi evacuate in afara rezervatiei si se lasa doar in locuri special amenajate pentru colectare.
Art. 21. Se interzice taierea, ruperea sau scoaterea din radacini a arborilor, puietilor sau lastarilor, precum si insusirea celor rupti sau doborati de fenomene naturale sau de catre mana omului.

Art. 22. Se interzice distrugerea, degradarea, respectiv  colectarea in orice scop, fara acordul Clubului de Ecologie si Turism Montan Albamont a ciupercilor, plantelor, animalelor, rocilor si a oricaror esantioane de origine naturala de orice fel din Rezervatia Naturala Cheile Manastirii.

Art. 23. Colectarea de specii de flora, fauna. Roci si a oricaror esantioane de origian naturala se poate face doar cu scop stiintific si numai cu acordul Clubului de Ecologie si Turism Montan Albamont ;

Art. 24. Perturbarea linistii in Rezervatia Naturala Cheile Manastirii prin orice fel de mijloace (strigate, pocnitori, folosirea de echipamente audio etc.) pe trasee si la locurile de campare este strict interzisa.

Art.25. Este strict interzisa distrugerea sau degradarea panourilor de informare si a indicatoarelor, precum si a placilor, stalpilor sau semnelor de marcaj de pe traseele turistice.

Art. 26. (1) Practicarea alpinismului si escaladei este permisa numai pe traseele amenajate si cu echipament corespunzator de asigurare si protectie ;
(2) Amenajarea sau modificarea traseelor de alpinism si de escalada se poate face doar cu acordul Clubului de Ecologie si Turism Montan Albamont.

Art. 27. Este strict interzisa degradarea refugiilor, daca ele exista, a salasurilor, adaposturilor, podetelor, sau a oricarei alte constructii sau amenajari de pe teritoriul rezervatiei.

Art. 28. Scaldatul si utilizarea de detergenti pentru spalare in apele curgatoare sunt interzise; de asemenea este strict interzisa deversarea uleiurilor, a produselor petroliere in apele curgatoare.

Art. 29. Clubul de Ecologie si Turism Montan Albamont monitorizeaza turismul pe teritoriul Rezervatiei Naturale Cheile Manastirii, in vederea stabilirii impactului acestei activitati asupra faunei si florei din rezervatie si pentru stabilirea masurilor de protectie ce se impun, inclusiv a celor de restrictionare a accesului turistilor, daca acest lucru se impune pentru conservare.

Serviciul Salvamont

Art. 30. Clubul de Ecologie si Turism Montan Albamont colaboreaza cu membrii echipelor Salvamont in actiunile organizate pe teritoriul rezervatiei.

Art. 31. Clubul de Ecologie si Turism Montan Albamont sprijina logistic echipele Salvamont in limita posibilitatilor si in cazuri de forta majora (accidente grave).

Art. 32. (1) Competitiile, manifestarile de grup de orice fel, cursurile de orice fel, care presupun accesul pe teren in zona Rezervatiei Naturale Cheile Manastirii si taberele se organizeaza doar cu acordul Clubului de Ecologie si Turism Montan Albamont. Pentru obtinerea avizului, programul acestor actiuni se transmite in scris Clubului de Ecologie si Turism Montan Albamont, care va emite aprobarea scrisa cu precizarea eventualelor exceptii de la prevederile acestui Regulament.
(2) Pe teritoriul Rezervatiei Naturale Cheile Manastirii cursurile de alpinism sau de ghizi sunt permise doar cu acordul Clubului de Ecologie si Turism Montan Albamont, si doar daca acestea sunt organizate si conduse de instructori autorizati sau de institutiile abilitate pentru ghizi. Autorizatia va fi prezentata odata cu cererea de organizare a actiunii.

Constructii


Art.33. In interiorul Rezervatiei Naturale Cheile Manastirii exista asezari umane.

Art.34. Pe teritoriul Rezervatiei Naturale Cheile Manastirii, este interzisa realizarea de orice constructii, cu exceptia celor existente si a celor de utilitate publica, care vor deservi activitati de cercetare sau de administrare si gospodarire a rezervatiei, sau a celor traditionale (salasuri, adaposturi) in cadrul proprietatilor private.

Finantaţarea activităţilor

Art.35. Finantarea activitatilor Clubului de Ecologie si Turism Montan Albamont pentru activitatile desfasurate in Rezervatia Naturala Cheile Manastirii se poate asigura din fonduri provenite :
a) din bugetul de stat sau al autorit[tilor locale ;
b) din activitati proprii si din sistemul de tarife ;
c) din proiecte intocmite de Clubul de Ecologie si Turism Montan Albamont sau in colaborare cu alte organizatii/institutii si finantate prin programme locale, nationale sau internationale ;
d) din subventii, donatii, sponsorizari, contributii.

Cap. III – SANCTIUNI

Art. 36. Incalcarea dispozitiilor prezentului regulament atrage, dupa caz, raspunderea contraventionala., penala, materiala sau civila conform legislatiei in vigoare.

Art. 37. Incalcarea prevederilor din prezentul regulament constituie contraventii daca faptele nu au fost savarsite astfel incat potrivit legii penale, sa constituie infractiuni.

Art. 38. (1) Cuantumul amenzilor se stabileste si se reactualizeaza periodic de catre Clubul de Ecologie si Turism Montan Albamont, si cu aprobarea Agentiei de Protectia Mediului Alba.
(2) Sanctiunile stabilite pentru incalcarea prezentului regulament se pot aplica atat persoanelor fizice cat si persoanelor juridice.
(3) Aplicarea amenzilor se poate face de catre custozii acestei arii protejate cu respectarea legislatiei in vigoare.

Art. 39. Contravenientul poate achita pe loc, iar in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului verbal jumatate din cuantumul amenzii.

Art. 40. Prevederile art. 36 se completeaza cu dispozitiile Ordonantei nr. 2/12.07.2001 aprobata si modificate prin Legea nr. 180/2002 privind regimul juridic al contraventiilor.

Art. 41. Aplicarea prezentului regulament se face de catre custozii rezervatiei Naturale Cheile Manastirii. Personalul imputernicit sa aplice Regulamentul isi va dovedi identitatea cu legitimatii al caror format va fi popularizat in mass-media si pe panourile informative de la intrarile in rezervatie.
       
    S U S
       

Cheile Râmeţului

 

     Situaţia actuală

 
1. Categoria şi importanţa rezervaţiei: complexă; reprezintă un peisaj pitoresc şi foarte puţin modificat de către om, înscris în calcare, care conservă o serie de plante rare, prnitre care numeroase monumente ale naturii.

2. Situaţia administrativă: Comuna Râmeţ, satul Cheia.

3. Forma de proprietate şi modul de folosinţă a terenului: de stat (Consiliul local) şi parţial domeniu particular; neproductiv (stâncărie).

4. Poziţia geografică: Cheile Râmeţului sunt situate în partea central-estică a Munţilor Trascăului, pe cursul mijlociu al Văii Geoagiului, numită în avale Valea Mănăstirii, iar în amunte Valea Mogoşului; altitudine maximă 1189 m, altitudine minimă 530 m.

5. Foaia de hartă şi coordonatele: L-34-71-B-b-2 şi L-34-71-B-b-4; 1:10000; 46017'30'' lat.N; 23028'40'' long.E.

6. Căi de acces: pe DC 78 modernizat din Teiuş până la Mănăstirea Râmeţ şi nemodernizat până la intrarea în chei, sau pe DJ 107 I din Aiud până în localitatea Râmeţ (modernizat până după Cabana Sloboda), de unde pe drumul comunal paralel cu Valea Brădeştilor se coboară în satul Cheia. Intrarea în chei este foarte dificilă deoarece pe o distanţă de circa 1 km ele pot fi străbătute numai în anotimp secetos prin apa pârâului.

7. Suprafaţa şi limitele: 150 ha. în partea de este şi de vest rezervaţia este delimitată de glacisul care înconjoară versanţii abrupţi ai masivelor calcaroase Uzmezeu la nord, Fundoi la sud şi coboară vertiginos în Valea Geoagiului. Limita nordică este formată de liziera ce desparte marginea abruptului calcaros de pădurea din apropierea cotei de 1135 m şi se continuă spre est şi spre vest la marginea abruptului, iar cea sudică o constituie, de asemenea, marginea unui mic platou calcaros cuprins între cotele 1158 m şi 1166 m, dominate de vârful Piatra din Chei (1189). Zona tampon o constituie o fâşie lată de circa 200-300 m, care înconjoară zona strict protejată şi cuprinde în cea mai mare parte pădurea limitrofă, inclusă de silvici în Clasa I de protecţie, şi câteva areale cu păşuni şi fâneţe.

8. Anul înfiinţării şi documentul de constituire: 1969; Decizia 175/1969 a Comitetului Executiv al Consiliului Popular Judeţean Alba.
       
      S U S
     

     Extras din regulamentul de organizare şi funcţionare a rezervaţiei naturale "Cheile Râmeţului"

       
Capitolul II – REGLEMENTAREA ACTIVITATILOR IN REZERVATIA NATURALA “CHEILE RIMETULUI”

Activitatile de silvicultura, vanatoare, pescuit

Art.8. Pe terenurile care fac parte din fondul forestier inclus in Rezervatia naturala “Cheile Rimetului” se exectuta numai lucrarile prevazute in amenajamentele silvice, cu respectarea reglementarilor in vigoare privind zonarea functionala a padurilor si a rezervatiei naturale “Cheile Rimetului”.
Alte lucrari silvice decat cele prevazute in amenajamentele silvice se executa doar cu avizul Academiei Romane si cu aprobarea autoritatilor publice care respund de activitatile din silvicultura si de mediu.

Art.9. Activitatile de gospodarire a vanatului se vor organiza si desfasura in conformitate cu prevederile Legii nr. 654/2001 si cu respectarea ordinului MAAP nr. 167/2001.
Activitatile privind protectia fondului piscicol, pescuitul si acvacultura se supun prevederilor legii nr. 192/2001.
Faptele ilegale din domeniul vanatorii si pescuitului pot fi constatate de personalul Administratiei Rezervatiei Naturale “Cheile Rimetului” si a celorlalte unitati silvice cu atributii de paza in zona rezervatiei.

Art.10. Actiunile de gospodarire si monitorizare a vanatului si de exercitare a vanatorii, cel de protectia fondului piscicol si de pescuit de pe suprafata rezervatiei se organizeaza in comun de catre personalul ocolului Silvic cu atributii in zona rezervatiei si Administratia Rezervatiei Naturale “Cheile Rimetului”.

Păşunat

Art.11. Utilizarea pasunilor si fanetelor din zona tampon este permisa doar pentru proprietari sau alte persoane pentru orice tip de animale, in conditiile prevazute in prezentul regulament, cu obligatia respectarii prezentului regulament si a Planului de Management al acestei arii naturale protejate.

Art.12. Clubul de Ecologie si Turism Montan Albamont initiaza periodic studii pentru stabilirea capacitatii de suport a pasunilor pe care le aduce la cunostinta proprietarilor in vederea reglementarii corespunzatoare a pasunatului.

Art. 13. Clubul de Ecologie si Turism Montan Albamont monitorizeaza activitatea de pasunat in rezervatia naturala pentru stabilirea impactului acestei activitati asupra florei si faunei si pentru stabilirea unor eventuale restrictii in zonele afectate.

Activitatea speologica

Art. 14. (1) Activitatea speologica se desfasoare conform reglementarilor legale in vigoare, cu avizul Clubului de Ecologie si Turism Montan Albamont.
(2) Administrarea pesterilor de pe teritoriul rezervatiei naturale Cheile Rimetului va reveni Clubului de Ecologie si Turism Montan Albamont, cu consultarea Institutului de Speologie “Emil Racovita”, si a Federatiei Romane de Speologie.

Turism, reguli de vizitare

Art. 15. In rezervatia naturala Cheile Rimetului sunt permise activitati de turism si de educatie, cu respectarea regulilor de vizitare a rezervatiei, potrivit prezentului Regulament.

Art. 16. (1) Vizitarea Rezervatiei Naturale Cheile Rimetului este permisa numai pe traseele turistice marcate cu semne conventionale (marcaje vopsite, cu banda, triunghi, cruce sau punct de culori diferite in functie de traseu, si incadrate in alb).
(2) Abaterea de la traseele mentionate la alineatul 1 este permisa pentru :
a. patrulari ale custozilor Rezervatiei Naturale Cheile Rimetului ;
b. membrii serviciilor publice Salvamont in actiuni de salvare, patrulari sau antrenamente ;
c. personal silvic in exercitarea atributiunilor de serviciu ;
d. personal de insotire a animalelor de pasunat ;
e. cercetatori, cu aprobare scrisa de la Clubul de Ecologie si Turism Montan Albamont ;
f. competitii, actiuni, tabere organizate, in cazul in care prin programul actiunii s-a solicitat si motivat abaterea de la trasee si s-a aprobat de catre Clubul de Ecologie si Turism Montan Albamont ;
g. alpinisti echipati, pentru accesul de la poteca turistica marcata la intrarea pe traselul de alpinism ;
h. speologi echipati, pentru acces la pesteri.

Art. 17. Intretinerea marcajelor turistice, deschiderea de noi trasee, inclusiv a traseelor de alpinism, si amplasarea panourilor indicatoare si informative se face de catre Clubul de Ecologie si Turism Montan Albamont sau cu aprobarea acestuia.

Art. 18. Camparea pe teritoriul Rezervatiei Naturale Cheile Rimetului se reglementeaza astfel :
a. camparea este permisa numai in locuri special amenajate de catre Clubul de Ecologie si Turism Montan Albamont sau in zona tampon ;
b. saparea de santuri in jurul corturilor sau utilizarea oricaror materiale de origine vegetala sub corturi este interzisa.

Art. 19. Aprinderea focului pe teritoriul Rezervatiei Naturale Cheile Rimetului se reglementeaza astfel :
a. focurile de tabara sunt permise doar in vetrele special amenajate in locurile de campare ; se vor respecta normele de prevenire si stingere a a incendiilor ;
b. este strict interzisa defrisarea vegetatiei lemnoase pentru facerea focului ; se va folosi doar vegetatie lemnoasa uscata cazuta la pamant ;
c. este interzisa aprinderea focului in fondul forestier, cu exceptia locurilor special amenajate de catre admonistratorii terenurilor.

Art. 20. Regimul deseurilor pe teritoriul Rezervatiei Naturale Cheile Rimetului :
a. este interzisa abandonarea deseurilor de orice fel pe teritoriul Rezervatiei Naturale Cheile Rimetului ;
b. turistii au obligatia de a evacua deseurile pe care l egenereaza pe timpul vizitarii rezervatiei ; deseurile vor fi evacuate in afara rezervatiei si se lasa doar in locuri special amenajate pentru colectare.

Art. 21. Se interzice taierea, ruperea sau scoaterea din radacini a arborilor, puietilor sau lastarilor, precum si insusirea celor rupti sau doborati de fenomene naturale sau de catre mana omului.

Art. 22. Se interzice distrugerea, degradarea, respectiv  colectarea in orice scop, fara acordul Clubului de Ecologie si Turism Montan Albamont a ciupercilor, plantelor, animalelor, rocilor si a oricaror esantioane de origine naturala de orice fel din Rezervatia Naturala Cheile Rimetului.

Art. 23. Colectarea de specii de flora, fauna, roci si a oricaror esantioane de origine naturala se poate face doar cu scop stiintific si numai cu acordul Clubului de Ecologie si Turism Montan Albamont ;

Art. 24. Perturbarea linistii in Rezervatia Naturala Cheile Rimetului prin orice fel de mijloace (strigate, pocnitori, folosirea de echipamente audio etc.) pe trasee si la locurile de campare este strict interzisa.

Art.25. Este strict interzisa distrugerea sau degradarea panourilor de informare si a indicatoarelor, precum si a placilor, stalpilor sau semnelor de marcaj de pe traseele turistice.

Art. 26. (1) Practicarea alpinismului si escaladei este permisa numai pe traseele amenajate si cu echipament corespunzator de asigurare si protectie ;
(2) Amenajarea sau modificarea traseelor de alpinism si de escalada se poate face doar cu acordul Clubului de Ecologie si Turism Montan Albamont.

Art. 27. Este strict interzisa degradarea refugiilor, daca ele exista, a salasurilor, adaposturilor, podetelor, sau a oricarei alte constructii sau amenajari de pe teritoriul rezervatiei.

Art. 28. Scaldatul si utilizarea de detergenti pentru spalare in apele curgatoare sunt interzise ; de asemenea este strict interzisa deversarea uleiurilor, a produselor petroliere in apele curgatoare.

Art. 29. Clubul de Ecologie si Turism Montan Albamont monitorizeaza turismul pe teritoriul Rezervatiei Naturale Cheile Rimetului, in vederea stabilirii impactului acestei activitati asupra faunei si florei din rezervatie si pentru stabilirea masurilor de protectie ce se impun, inclusiv a celor de restrictionare a accesului turistilor, daca acest lucru se impune pentru conservare.

Serviciul Salvamont

Art. 30. Clubul de Ecologie si Turism Montan Albamont colaboreaza cu membrii echipelor Salvamont in actiunile organizate pe teritoriul rezervatiei.

Art. 31. Clubul de Ecologie si Turism Montan Albamont sprijina logistic echipele Salvamont in limita posibilitatilor si in cazuri de forta majora (accidente grave).

Art. 32. (1) Competitiile, manifestarile de grup de orice fel, cursurile de orice fel, care presupun accesul pe teren in zona Rezervatiei Naturale Cheile Rimetului si taberele se organizeaza doar cu acordul Clubului de Ecologie si Turism Montan Albamont. Pentru obtinerea avizului, programul acestor actiuni se transmite in scris Clubului de Ecologie si Turism Montan Albamont, care va emite aprobarea scrisa cu precizarea eventualelor exceptii de la prevederile acestui Regulament.
(2) Pe teritoriul Rezervatiei Naturale Cheile Rimetului cursurile de alpinism sau de ghizi sunt permise doar cu acordul Clubului de Ecologie si Turism Montan Albamont, si doar daca acestea sunt organizate si conduse de instructori autorizati sau de institutiile abilitate pentru ghizi. Autorizatia va fi prezentata odata cu cererea de organizare a actiunii.

Constructii

Art.33. In interiorul Rezervatiei Naturale Cheile Rimetului exista asezari umane.

Art.34. Pe teritoriul Rezervatiei Naturale Cheile Rimetului, este interzisa realizarea de orice constructii, cu exceptia celor existente si a celor de utilitate publica, care vor deservi activitati de cercetare sau de administrare si gospodarire a rezervatiei, sau a celor traditionale (salasuri, adaposturi) in cadrul proprietatilor private.

Finantatarea activitatilor

Art.35. Finantarea activitatilor Clubului de Ecologie si Turism Montan Albamont pentru activitatile desfasurate in Rezervatia Naturala Cheile Rimetului se poate asigura din fonduri provenite :
a) din bugetul de stat sau al autorit[tilor locale ;
b) din activitati proprii si din sistemul de tarife ;
c) din proiecte intocmite de Clubul de Ecologie si Turism Montan Albamont sau in colaborare cu alte organizatii/institutii si finantate prin programme locale, nationale sau internationale ;
d) din subventii, donatii, sponsorizari, contributii.

Cap. III – SANCTIUNI

Art. 36. Incalcarea dispozitiilor prezentului regulament atrage, dupa caz, raspunderea contraventionala., penala, materiala sau civila conform legislatiei in vigoare.

Art. 37. Incalcarea prevederilor din prezentul regulament constituie contraventii daca faptele nu au fost savarsite astfel incat potrivit legii penale, sa constituie infractiuni.

Art. 38. (1) Cuantumul amenzilor se stabileste si se reactualizeaza periodic de catre Clubul de Ecologie si Turism Montan Albamont, si cu aprobarea Agentiei de Protectia Mediului Alba.
(2) Sanctiunile stabilite pentru incalcarea prezentului regulament se pot aplica atat persoanelor fizice cat si persoanelor juridice.
(3) Aplicarea amenzilor se poate face de catre custozii acestei arii protejate cu respectarea legislatiei in vigoare.
Art. 39. Contravenientul poate achita pe loc, iar in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului verbal jumatate din cuantumul amenzii.

Art. 40. Prevederile art. 36 se completeaza cu dispozitiile Ordonantei nr. 2/12.07.2001 aprobata si modificate prin Legea nr. 180/2002 privind regimul juridic al contraventiilor.

Art. 41. Aplicarea prezentului regulament se face de catre custozii rezervatiei Naturale Cheile Rametului. Personalul imputernicit sa aplice Regulamentul isi va dovedi identitatea cu legitimatii al caror format va fi popularizat in mass-media si pe panourile informative de la intrarile in rezervatie.
       
  S U S
       

Vânătările Ponorului

 

     Situaţia actuală

 
1. Categoria şi importanţa rezervaţiei: complexă; reprezintă un mare aven cu un peisaj pitoresc determinat de prezenţa pereţilor calcaroşi pe suprafaţa cărora apele de precipitaţii au format o serie de fâşii de culoare vineţie care contrastează cu albul-cenuşiu al calcarelor.

2. Situaţia administrativă: comuna Ponor, satul Vale în Jos şi comuna Sălciua, satul Dumeşti.

3. Forma de proprietate şi modul de folosinţă a terenului: domeniu particular şi de stat (Ocolul Silvic); fâneaţă şi pădure.

4. Poziţia geografică: Marele aven Vânătarea şi peştera Dâlbina care se deschide la extremitatea ei nordică sunt situate la marginea sud-vestică a culmii calcaroase Bedeleu din Munţii Trascăului, la confluenţa Văii Ponorului cu Valea Poienii. Altitudine maximă: 680 m; altitudine minimă: 600 m.

5. Foaia de hartă şi coordonatele: L-34-59-D-d; 1:25.000; 46022'15'' latitudine nordică; 23027'30'' longitudine estică.

6. Căi de acces: pe DJ 107 I Aiud-Ponor-Mogoş (prin localităţile Râmeţ, Valea Poienii, Ponor) şi pe DC 105 din Sălciua de Jos, Sub Piatră spre satele Valea în Jos sau Valea Poienii.

7. Suprafaţa şi limitele: 1,5 ha. în partea de nord, est şi sud rezervaţia este delimitată de pereţii abrupţi ai avenului care se continuă spre vest cu versanţii moderat înclinaţi, unde se află şi confluenţa Văii Ponorului cu Valea Seacă. Zona ştiinţifică şi zona strict protejată o formează întregul aven, zona tampon o constituie pădurile înconjurătoare, care au statut de păduri de protecţie.

8. Anul înfiinţării şi documentul de constituire: 1969, Decizia 175/1969 a Comitetului Executiv al Consiliului Popular Judeţean Alba.
         
        S U S
       
 

     Extras din regulamentul de organizare şi funcţionare a rezervaţiei naturale "Vânătările Ponorului"

         
 
Capitolul II – REGLEMENTAREA ACTIVITATILOR IN REZERVATIA NATURALA “VANATARILE PONORULUI”

Activitatile de silvicultura, vanatoare, pescuit

Art.8. Pe terenurile care fac parte di fondul forestier inclus in Rezervatia naturala “Vanatarile Ponorului” se exectuta numai lucrarile prevazute in amenajamentele silvice, cu respectarea reglementarilor in vigoare privind zonarea functionala a padurilor si a rezervatiei naturale “Vanatarile Ponorului”.
Alte lucrari silvice decat cele prevazute in amenajamentele silvice se executa doar cu avizul Academiei Romane si cu aprobarea autoritatilor publice care respund de activitatile din silvicultura si de mediu.

Art.9. Activitatile de gospodarire a vanatului se vor organiza si desfasura in conformitate cu prevederile Legii nr. 654/2001 si cu respectarea ordinului MAAP nr. 167/2001.
Activitatile privind protectia fondului piscicol, pescuitul si acvacultura se supun prevederilor legii nr. 192/2001.
Faptele ilegale din domeniul vanatorii si pescuitului pot fi constatate de personalul Administratiei Rezervatiei Naturale “Vanatarile Ponorului” si a celorlalte unitati silvice cu atributii de paza in zona rezervatiei.

Art.10. Actiunile de gospodarire si monitorizare a vanatului si de exercitare a vanatorii, cel de protectia fondului piscicol si de pescuit de pe suprafata rezervatiei se organizeaza in comun de catre personalul ocolului Silvic cu atributii in zona rezervatiei si Administratia Rezervatiei Naturale “Vanatarile Ponorului”.

Păşunat

Art.11. Utilizarea pasunilor si fanetelor din zona tampon este permisa doar pentru proprietari sau alte persoane pentru orice tip de animale, in conditiile prevazute in prezentul regulament, cu obligatia respectarii prezentului regulament si a Planului de Management al acestei arii naturale protejate.

Art.12. Clubul de Ecologie si Turism Montan Albamont initiaza periodic studii pentru stabilirea capacitatii de suport a pasunilor pe care le aduce la cunostinta proprietarilor in vederea reglementarii corespunzatoare a pasunatului.

Art. 13. Clubul de Ecologie si Turism Montan Albamont monitorizeaza activitatea de pasunat in rezervatia naturala pentru stabilirea impactului acestei activitati asupra florei si faunei si pentru stabilirea unor eventuale restrictii in zonele afectate.

Activitatea speologica

Art. 14. (1) Activitatea speologica se desfasoare conform reglementarilor legale in vigoare, cu avizul Clubului de Ecologie si Turism Montan Albamont.
(2) Administrarea pesterilor de pe teritoriul rezervatiei naturale Vanatarile Ponorului va reveni Clubului de Ecologie si Turism Montan Albamont, cu consultarea Institutului de Speologie “Emil Racovita”, si a Federatiei Romane de Speologie.

Turism, reguli de vizitare

Art. 15. In rezervatia naturala Vanatarile Ponorului sunt permise activitati de turism si de educatie, cu respectarea regulilor de vizitare a rezervatiei, potrivit prezentului Regulament.

Art. 16. (1) Vizitarea Rezervatiei Naturale Vanatarile Ponorului este permisa numai pe traseele turistice marcate cu semne conventionale (marcaje vopsite, cu banda, triunghi, cruce sau punct de culori diferite in functie de traseu, si incadrate in alb).
(2) Abaterea de la traseele mentionate la alineatul 1 este permisa pentru :
a. patrulari ale custozilor Rezervatiei Naturale Vanatarile Ponorului ;
b. membrii serviciilor publice Salvamont in actiuni de salvare, patrulari sau antrenamente ;
c. personal silvic in exercitarea atributiunilor de serviciu ;
d. personal de insotire a animalelor de pasunat ;
e. cercetatori, cu aprobare scrisa de la Clubul de Ecologie si Turism Montan Albamont ;
f. competitii, actiuni, tabere organizate, in cazul in care prin programul actiunii s-a solicitat si motivat abaterea de la trasee si s-a aprobat de catre Clubul de Ecologie si Turism Montan Albamont ;
g. alpinisti echipati, pentru accesul de la poteca turistica marcata la intrarea pe traselul de alpinism ;
h. speologi echipati, pentru acces la pesteri.

Art. 17. Intretinerea marcajelor turistice, deschiderea de noi trasee, inclusiv a traseelor de alpinism, si amplasarea panourilor indicatoare si informative se face de catre Clubul de Ecologie si Turism Montan Albamont sau cu aprobarea acestuia.

Art. 18. Camparea pe teritoriul Rezervatiei Naturale Vanatarile Ponorului se reglementeaza astfel :
a. camparea este permisa numai in locuri special amenajate de catre Clubul de Ecologie si Turism Montan Albamont sau in zona tampon ;
b. saparea de santuri in jurul corturilor sau utilizarea oricaror materiale de origine vegetala sub corturi este interzisa.

Art. 19. Aprinderea foculuipe teritoriul Rezervatiei Naturale Vanatarile Ponorului se reglementeaza astfel :
a. focurile de tabara sunt permise doar in vetrele special amenajate in locurile de campare ; se vor respecta normele de prevenire si stingere a a incendiilor ;
b. este strict interzisadefrisarea vegetatiei lemnoase pentru facerea focului ; se va folosi doar vegetatie lemnoasa uscata cazuta la pamant ;
c. este interzisa aprinderea focului in fondul forestier, cu exceptia locurilor special amenajate de catre admonistratorii terenurilor.

Art. 20. Regimul deseurilor pe teritoriul Rezervatiei Naturale Vanatarile Ponorului :
a. este interzisa abandonarea deseurilor de orice fel pe teritoriul Rezervatiei Naturale Vanatarile Ponorului ;
b. turistii au obligatia de a evacua deseurile pe care l egenereaza pe timpul vizitarii rezervatiei ; deseurile vor fi evacuate in afara rezervatiei si se lasa doar in locuri special amenajate pentru colectare.

Art. 21. Se interzice taierea, ruperea sau scoaterea din radacini a arborilor, puietilor sau lastarilor, precum si insusirea celor rupti sau doborati de fenomene naturale sau de catre mana omului.

Art. 22. Se interzice distrugerea, degradarea, respectiv  colectarea in orice scop, fara acordul Clubului de Ecologie si Turism Montan Albamont a ciupercilor, plantelor, animalelor, rocilor si a oricaror esantioane de origine naturala de orice fel din Rezervatia Naturala Vanatarile Ponorului.

Art. 23. Colectarea de specii de flora, fauna. Roci si a oricaror esantioane de origian naturala se poate face doar cu scop stiintific si numai cu acordul Clubului de Ecologie si Turism Montan Albamont ;

Art. 24. Perturbarea linistii in Rezervatia Naturala Vanatarile Ponorului prin orice fel de mijloace (strigate, pocnitori, folosirea de echipamente audio etc.) pe trasee si la locurile de campare este strict interzisa.

Art.25. Este strict interzisa distrugerea sau degradarea panourilor de informare si a indicatoarelor, precum si a placilor, stalpilor sau semnelor de marcaj de pe traseele turistice.

Art. 26. (1) Practicarea alpinismului si escaladei este permisa numai pe traseele amenajate si cu echipament corespunzator de asigurare si protectie ;
(2) Amenajarea sau modificarea traseelor de alpinism si de escalada se poate face doar cu acordul Clubului de Ecologie si Turism Montan Albamont.

Art. 27. Este strict interzisa degradarea refugiilor, daca ele exista, a salasurilor, adaposturilor, podetelor, sau a oricarei alte constructii sau amenajari de pe teritoriul rezervatiei.

Art. 28. Scaldatul si utilizarea de detergenti pentru spalare in apele curgatoare sunt interzise ; de asemenea este strict interzisa deversarea uleiurilor, a produselor petroliere in apele curgatoare.

Art. 29. Clubul de Ecologie si Turism Montan Albamont monitorizeaza turismul pe teritoriul Rezervatiei Naturale Vanatarile Ponorului, in vederea stabilirii impactului acestei activitati asupra faunei si florei din rezervatie si pentru stabilirea masurilor de protectie ce se impun, inclusiv a celor de restrictionare a accesului turistilor, daca acest lucru se impune pentru conservare.

Serviciul Salvamont

Art. 30. Clubul de Ecologie si Turism Montan Albamont colaboreaza cu membrii echipelor Salvamont in actiunile organizate pe teritoriul rezervatiei.

Art. 31. Clubul de Ecologie si Turism Montan Albamont sprijina logistic echipele Salvamont in limita posibilitatilor si in cazuri de forta majora (accidente grave).

Art. 32. (1) Competitiile, manifestarile de grup de orice fel, cursurile de orice fel, care presupun accesul pe teren in zona Rezervatiei Naturale Vanatarile Ponorului si taberele se organizeaza doar cu acordul Clubului de Ecologie si Turism Montan Albamont. Pentru obtinerea avizului, programul acestor actiuni se transmite in scris Clubului de Ecologie si Turism Montan Albamont, care va emite aprobarea scrisa cu precizarea eventualelor exceptii de la prevederile acestui Regulament.
(2) Pe teritoriul Rezervatiei Naturale Vanatarile Ponorului cursurile de alpinism sau de ghizi sunt permise doar cu acordul Clubului de Ecologie si Turism Montan Albamont, si doar daca acestea sunt organizate si conduse de instructori autorizati sau de institutiile abilitate pentru ghizi. Autorizatia va fi prezentata odata cu cererea de organizare a actiunii.

Constructii

Art.33. In interiorul Rezervatiei Naturale Vanatarile Ponorului exista asezari umane (salasuri).

Art.34. Pe teritoriul Rezervatiei Naturale Vanatarile Ponorului, este interzisa realizarea de orice constructii, cu exceptia celor existente si a celor de utilitate publica, care vor deservi activitati de cercetare sau de administrare si gospodarire a rezervatiei, sau a celor traditionale (salasuri, adaposturi) in cadrul proprietatilor private.

Finantatarea activitatilor

Art.35. Finantarea activitatilor Clubului de Ecologie si Turism Montan Albamont pentru activitatile desfasurate in Rezervatia Naturala Vanatarile Ponorului se poate asigura din fonduri provenite :
a) din bugetul de stat sau al autorit[tilor locale ;
b) din activitati proprii si din sistemul de tarife ;
c) din proiecte intocmite de Clubul de Ecologie si Turism Montan Albamont sau in colaborare cu alte organizatii/institutii si finantate prin programme locale, nationale sau internationale ;
d) din subventii, donatii, sponsorizari, contributii.

Cap. III – SANCTIUNI

Art. 36. Incalcarea dispozitiilor prezentului regulament atrage, dupa caz, raspunderea contraventionala., penala, materiala sau civila conform legislatiei in vigoare.

Art. 37. Incalcarea prevederilor din prezentul regulament constituie contraventii daca faptele nu au fost savarsite astfel incat potrivit legii penale, sa constituie infractiuni.

Art. 38. (1) Cuantumul amenzilor se stabileste si se reactualizeaza periodic de catre Clubul de Ecologie si Turism Montan Albamont, si cu aprobarea Agentiei de Protectia Mediului Alba.
(2) Sanctiunile stabilite pentru incalcarea prezentului regulament se pot aplica atat persoanelor fizice cat si persoanelor juridice.
(3) Aplicarea amenzilor se poate face de catre custozii acestei arii protejate cu respectarea legislatiei in vigoare.

Art. 39. Contravenientul poate achita pe loc, iar in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului verbal jumatate din cuantumul amenzii.

Art. 40. Prevederile art. 36 se completeaza cu dispozitiile Ordonantei nr. 2/12.07.2001 aprobata si modificate prin Legea nr. 180/2002 privind regimul juridic al contraventiilor.

Art. 41. Aplicarea prezentului regulament se face de catre custozii rezervatiei Naturale Vanaatrile Ponorului. Personalul imputernicit sa aplice Regulamentul isi va dovedi identitatea cu legitimatii al caror format va fi popularizat in mass-media si pe panourile informative de la intrarile in rezervatie.
         
    S U S
     
___________________________________________________________________________
Acasa : Prezentare club : Per Pedes : Proiecte : Arii protejate : Custodii : Galerie Foto : Link-uri : Contact