Scopul Clubului de Ecologie şi Turism Montan Albamont este dezvoltarea durabilă a comunităţilor din zonele montane şi adiacente acestora. Prin aceasta înţelegem realizarea în zonele montane şi adiacente acestora a următoarelor obiective:
· dezvoltarea ecomomică durabilă a comunităţilor;
· reconstrucţia ecologică şi conservarea ariilor naturale protejate;
· restaurarea şi conservarea siturilor;
· protejarea categoriilor sociale defavorizate din comunităţi;
· promovarea valorilor culturale şi morale tradiţionale;
· promovarea principiilor democraţiei şi ale statului de drept;
· dezvoltarea fizică şi intelectuală a tinerilor;
· promovarea turismului;
· promovarea schimburilor internaţionale de idei, informaţii şi cunoştinţe.
Albamont s-a constituit în anul 1980 ca secţie de turism montan pe lângă Asociaţia Sportivă Constructorul Alba Iulia. în anul 1990 obţine statutul de ONG, iar în anul 1994 se înregistrează conform prevederilor Legii 21/1924 la Tribunalul Alba.
Activitatea s-a desfăşurat în decursul timpului pe trei mari direcţii: turism montan, programe ecologice şi programe comunitare.
Acţiunile de turism montan au angrenat de-a lungul anilor mii de persoane şi sute de organizaţii din toate zonele ţării în ediţiile Per Pedes de primăvară şi toamnă, punându-i în contact nemijlocit cu natura, cu frumuseţile şi farmecul munţilor. în egală măsură s-a urmărit atragerea cât mai multor tineri, copii, elevi şi studenţi în acţiunile de iniţiere, mai ales în taberele de educaţie ecologica anuale, privind comportamentul pe munte.
Gravele probleme ecologice ale zonei Alba au constituit o preocupare continuă, după anul 1989 clubul demarând o serie de activităţi de educaţie ecologică, campanii de conştientizare privind dezastrele ecologice, întocmirea de baze de date, acţiuni de advocacy. Prin programele Environmental Training Project - ETP şi Environmental Health Project - EHP în colaborare cu alte ONG-uri şi cu organizaţii internaţionale, Albamont a desfăşurat cursuri, seminarii, acţiuni pe teren, în special pentru combaterea fenomenelor de poluare în zona Zlatna.
Conştienţi de necesitatea participării publice în lupta pentru un mediu curat, membrii s-au angrenat în acţiuni de implicare comunitară, iniţiind variate metode de angrenare a cetăţenilor în responsabilităţi privind dezvoltarea durabilă a comunităţilor. Socotind că societatea civilă poate fi construită numai prin existenţa şi funcţionalitatea asociaţiilor neguvernamentale, clubul nostru a contribuit la înfiinţarea mai multor ONG-uri, le-a sprijinit şi are acţiuni de colaborare cu acestea.
Clubul este în relaţii de parteneriat şi colaborare cu peste o sută de alte ONG-uri din judeţ, din ţară şi străinătate, cu instituţii guvernamentale, structuri administrative locale şi centrale, instituţii de învăţământ, de cercetare, ştiinţifice şi culturale, cu instituţii internaţionale implicate în probleme de mediu şi participare publică.
|